Sery Tradycyjne Korycin

Jak się zdrowo odżywiać?

Dzisiaj oczywiście odbywa się tak wiele badań żywności oraz odkrywa się coraz więcej różnych prawideł i reguł właściwego odżywiania, że ciężko nad tym wszystkim nadążyć. Od lat pewne rzeczy jednak się nie zmieniają i warto zapoznać się z zasadami, które są podstawą prawidłowej diety. Oto one.

 

Duże ilości płynów

Każdy powinien w ciągu dnia spożyć około 1,5 litra płynów. Najzdrowsza oczywiście jest dla nas najzwyklejsza woda źródlana. Unikać natomiast należy napojów gazowanych, które zawierają szkodliwe cukry powodujące nadwagę. Można tez pić soki 100%, herbatę oraz kawę zbożową.

 

Warzywa i owoce w diecie

Starajmy się, aby w każdym spożywanym przez nas posiłku w ciągu doby, był jakiś owoc lub warzywo. Jeśli robimy sobie kanapki na śniadanie czy kolację, niech tam się znajdzie plasterek pomidora, ogórka, rzodkiewki, lub innego warzywa.

 

Jedzmy ryby

Każdy powinien w ciągu tygodnia zjeść 2 razy rybę. Zawierają całą paletę wartościowych substancji: dobre, nienasycone tłuszcze, witaminę D, jod. Najlepsze dla człowieka są ryby morskie, czyli śledzie, makrele, dorsze...

 

Ograniczać alkohol

Nie powinno się pić alkoholu zbyt często, z punktu widzenia naszego zdrowia najlepiej jest spożywać go tylko podczas ważniejszych okazji. Najkorzystniej na nasze ciało wpływa czerwone wino, które wspomaga krążenie, lecz jego ilości też należy kontrolować.

 

Mniej soli

Dziś w klepach pełno jest produktów, które pełne są cukrów i soli. Sól ma niedobrą cechę wiązania wody w naszym organizmie, więc ją też trzeba spożywać w umiarkowanych ilościach.

 

Dobre tłuszcze

Najzdrowsze dla nas są wszelkie tłuszcze pochodzące od roślin. Dlatego do smażenia używajmy zawsze olejów roślinnych, które podobnie jak ryby, również zawierają zbawienne nienasycone kwasy tłuszczowe. Szukajmy w sklepach oliwy z oliwek.

 

Nie jedzmy mięsa codziennie

Generalnie w społeczeństwie utarło się, że obiad bez mięsa to nie obiad. Najważniejszym składnikiem, który dostarczamy poprzez jedzenie mięsa to żelazo. Spożycie go dwa razy w tygodniu spokojnie wystarczy, aby dostarczyć wymaganą ilość żelaza do naszego organizmu. Warto wybierać chudsze mięsa: kurczak lub indyk.

 


o autorze

Marcin Bakar - kucharz w restauracji Olszewskiego128 we Wrocławiu

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl